ҐРУНТОВО-РЕГІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ СІВБИ ТА РОЗРОБКА СТЕНДУ СІВАЛКИ - В.М. Пришляк (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Значна частина площ сільськогосподарських угідь розміщена на схилових землях змінної крутизни. Родючість ґрунтів на схилах не рівномірна і, переважно, знижується зі зростанням крутизни схилів. Ґрунти на схилах мають також змінні фізико-механічні характеристики, котрі наряду з крутизною схилів та іншими характеристиками впливають на стійкість руху машин. Вчення акад. П.М. Василенка, як фундаментальна методологія дає можливість теоретично описати як рух по поверхнях, із врахуванням сил тертя просторової системи у вигляді посівного МТА, так і рух часток насіннєвого матеріалу, добрив по робочих поверхнях на шляху від насіннєвого ящика до ложа, утвореного сошником у технологіях рівнинних полів і схилового землеробства. Для дослідження в лабораторних умовах якісних показники сівби кукурудзи (соняшнику) на схилових землях, функціонування систем, вузлів і механізмів сівалки точного висіву насіння з пневматичним апаратом усмоктувальної дії, розроблено та виготовлено стенд, адаптований як для умов горизонтальної місцевості так і полів зі змінним рельєфом.