Örgütsel güvenin duygusal bağlılığa etkisi - Sabahattin Çetin (Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü Dergisi)
Duygusal bağlılık, örgütsel bağlılığın önemli bir belirleyicisi olarak görülmektedir. Yüksek düzeyde duygusal bağlılığa sahip bireyler, örgüt için daha fazla çalışmanın yanı sıra, kendilerine verilen görevlerin dışında ek görevler alarak örgüte değer kazandırma eğilimi gösterirler. Bu nedenle örgütler çalışanlarının duygusal bağlılıklarını arttırmak ister. Bireylerin duygusal bağlılığını etkileyen çeşitli faktörler bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı örgütsel güven ile duygusal bağlılık ilişkisinin incelenmesidir. Araştırmada kolayda örnekleme yöntemi ile veri toplanmıştır. Araştırma kapsamında Türkiye’de özel sektör ve kamuda görev yapan çalışanlara ulaşılması hedeflenmiş ve 593 çalışandan veri elde edilmiştir. Araştırma bulgularına göre örgütsel güvenin alt boyutu olan çalışma arkadaşlarına güven, duygusal bağlılığı etkilememektedir. Örgütsel güvenin bir diğer alt boyutu olan yönetime güven ise duygusal bağlılığı olumlu yönde anlamlı bir biçimde etkilemektedir.