ВПЛИВ КОМПЛЕКСУ СИСТЕМИ ОБРОБІТКУ ҐРУНТУ НА ОСОБЛИВОСТІ ПРОРОСТАННЯ І ПОКАЗНИКИ ХАРЧОВОЇ ЦІННОСТІ ЦИКОРІЮ - О. В. Ткач; О. В. Овчарук; В. І. Овчарук; Л. В. Ткач; О. В. Аморциту (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
У статті зазначено, що система обробітку ґрунту під цикорій коренеплідний майже така сама, як і під інші польові культури. Особливості полягають у тому, що культура утворює велику вегетативну масу та порівняно невелику кореневу систему. Це зумовлює більшу увагу до родючості та вологості ґрунту. Тому під цикорій необхідно ретельно проводити обробіток верхнього шару ґрунту. За своїми фізичними властивостями насіння цикорію погано вбирає вологу, проростає повільно, сходи з’являються на 15–20 добу після сівби. Основними завданнями системи обробітку ґрунту є також створення глибокого орного шару, посилення аерації, нагромадження у ґрунті належної кількості вологи та поживних речовин, зменшення забур’яненості, проведення боротьби із хворобами та шкідниками, особливим агротехнічним заходом є розробка та вирівнювання верхнього шару ґрунту. Такий обробіток сприятиме дружньому проростанню насіння, інтенсивному росту та розвитку рослин, забезпечить високу врожайності та харчову цінність цикорію. У результаті експериментальних досліджень установлено, що комплексний системний обробіток ґрунту під цикорій коренеплідний не тільки сприяє нагромадженню та збереженню вологи у ґрунті, але й забезпечує можливість висівати насіння на встановленню глибину у вологий шар, рівномірно без пропусків за прямолінійного та паралельного розміщення рядків. Сівба у вологий, добре розроблений ґрунт сприяє інтенсивному проростанню насіння, підвищенню польової схожості. Також результатами досліджень підтверджено, що здебільшого залежно від сорту цикорію та місця його вирощування вуглеводний комплекс (інуліди + цукри) дає високі показники, які близькі до показників коренеплодів цукрових буряків, що багаті на вміст сухих речовин.