Yönetim Kurulu Üyelerinin Kusursuz Sorumluluğu - Beşir Fatih Doğan; Rumeysa Betül Yıldırım (Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi/Sakarya Hukuk Dergisi)
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu incelendiğinde kural olarak yönetim kurulu üyelerinin hukuki sorumluluğunun kusur ilkesine dayandığı görülmektedir. Ancak Kanun’un münferit hükümlerinde aralarında yönetim kurulu üyelerinin de bulunduğu yöneticiler için kusursuz sorumluluk halleri öngörülmektedir. TTK m. 549’da öngörülen “Belgelerin ve Beyanların Hukuka Aykırı Olması”, TTK m. 550/1’de öngörülen “Sermaye Hakkında Yanlış Beyanlar” ve TTK m. 552’de öngörülen “Halktan Para Toplamak” yönetim kurulu üyeleri için öngörülen kusursuz sorumluluk hallerini oluşturmaktadır. Çalışmamızda yönetim kurulu üyelerinin hukuki sorumluluğuna ve özellikle kusur ilkesine değinildikten sonra kusursuz sorumluluğun genel özelliklerine ve yönetim kurulu üyelerinin kusursuz sorumluluk hallerinin her birinin üzerinde durularak yönetim kurulu üyeleri için kurtuluş kanıtı getirilmesi imkanı tanınıp tanınmadığı değerlendirilmiştir.