Matei, Sorin Adam - Mihai Iovănel (Revista de Istorie și Teorie Literară)
Într-unul dintre cele mai influente și discutate volume publicate de-a lungul anilor 2000, Boierii minții. Intelectualii români între grupurile de prestigiu și piața liberă a ideilor (2004), M. oferă o cercetare de tip sociologic, inspirată de scrierile lui Max Weber și, din tradiția locală, de Titu Maiorescu și Constantin Dobrogeanu-Gherea. Cartea urmărește rolul „grupurilor de prestigiu” în procesul, declanșat în secolul al XIX-lea, de modernizare a societății românești, societate caracterizată drept „paramodernă” (conceptul trimite la „un tip de organizare socială care, deși modernă în esență, amestecă structurile moderne cu cele tradiționale”).