Przynależność do grupy rówieśniczej a zażywanie substancji psychoaktywnych w aspekcie profilaktycznej roli pielęgniarki - Marta Krawczyk (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu)
Wstęp. Poczucie własnej wartości u nastolatka jest zagadnieniem zasługującym na naszą uwagę. Dojrzewanie jest etapem pełnym zmian. Jest to czas ciągłego rozwoju, poszukiwania swojego miejsca w grupie rówieśniczej. Młodzież czuje ciągłą potrzebę eksperymentowania, dlatego jest narażona na uzależnienia od środków psychotropowych. Działania edukacyjne i profilaktyczne prowadzone przez opiekunów i pielęgniarki odgrywają znaczącą rolę w zapobieganiu powstawania uzależnień i stanów zagrożenia życia.