Ostatni walc mistrza Kubricka - Piotr Kletowski (Kwartalnik Filmowy)
Kletowski omawia Oczy szeroko zamknięte, ostatni film Stanleya Kubricka, który zmarł w tydzień po zakończeniu montażu. Kletowski mówi, że jest to jeden z najbardziej wyrafinowanych filmów Kubricka, zaprojektowany jako precyzyjna układanka. Po jej ułożeniu nasuwa się refleksja o pułapkach zastawianych w dążeniu do przełamania seksualnych tabu. Film jest adaptacją opowiadania Arthura Schnitzlera. Pierwsza część eseju stanowi szczegółowe omówienie tekstu. Krótka opowieść skonstruowana jest jako wewnętrzny monolog, w którym zacierają się wszelkie atrybuty fantazji i rzeczywistości, marzeń i snów. Adaptacja filmowa ma wymiar bardziej realistyczny, a analiza psychologiczna ustępuje miejsca refleksji socjologicznej. Dominuje gorzkie i ironiczne przekonanie, że ludzkość zmierza ku samozagładzie.