Renkli Görüntüler İçin Yusufçuk Algoritması Kullanılarak Benzerlik ‎Görüntüsüne Dayalı Eşikleme ‎ - Ferzan Katırcıoğlu (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışmada, Yusufçuk Algoritması (YA) kullanarak renkli görüntülerde eşik yöntemi ile kenar belirleme ve bölütleme gerçekleştirilmiştir. Kenar belirleme, görüntüdeki nesnelerin sınırlarını belirleme işlemini, bölütleme ise görüntü piksel yoğunluklarının önceden belirlenmiş sınıflara ayrılma işlemini yapmaktadır. Her iki işlem de görüntü  üzerinden özellik çıkartma, görüntü tanıma ve nesne sınıflandırma gibi  uygulamalarda ön işlem özelliklerini taşımaktadır.Kenar Belirleme ve bölütleme metotlarından en kolay uygulanabilir olanlarından biri olan eşikleme yönteminin uygulanabilmesi için ilk olarak, renkli görüntüden iki boyutlu bağıntı matrisine dayalı Benzerlik Görüntüsü (BG) elde edilmiştir. Elde edilen benzerlik görüntüsü üzerinde en uygun eşik değer seçimi için amaç fonksiyonu olarak Kapur ve Otsu'nun metotları kullanılmıştır. Optimizasyon safhasından sonra, en iyi eşik değerler çoklu eşik bölütleme metoduna uygulanarak sınıflara ayrılmış görüntü ve kenarlar elde edilmiştir. Elde edilen sayısal ve görsel uygulama sonuçları, literatürde yer alan yerçekimi arama algoritması (YAA) ve Harmoni Arama Algoritması (HAA) ile karşılaştırılmıştır. Gerçekleştirilen çalışmanın sonuçları önerilen algoritmanın sayısal görüntü bölütleme ve kenar belirleme de güçlü olduğunu göstermiştir.