PAY PİYASALARINDA VOLATİLİTE TAHMİNLEMESİ: BORSA İSTANBUL MALİ VE SINAİ ENDEKSLERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA - İlhan Ege; Tuğba Nur Topaloğlu (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmada, Borsa İstanbul (BIST) Mali (XUMAL)ve Sınai (XUSIN) Endekslerinin 07.01.2007-03.02.2019 dönemine ilişkin haftalıklogaritmik getirileri ele alınarak volatilite tahminlemesi yapılmasıamaçlanmıştır. Çalışmada simetrik ve asimetrik koşullu değişen varyansmodelleri kullanılmıştır. Bu kapsamda ilk olarak serilere ilişkin en uygun ARMAmodeli belirlenerek simetrik model olan GARCH ve asimetrik model olan APGARCHile endekslerin volatilite yapısı araştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda BISTMali endeksi için en uygun tahmin modeli GARCH (1,1), BIST Sınai endeksi içinen uygun tahmin modeli ise APGARCH(1,1) olarak belirlenmiştir. BIST Sınaiendeksine ilişkin APGARCH (1,1) modelinde kaldıraç parametresi 𝛾1 pozitif ve anlamlı bulunmuştur. Bu durum BISTSınai endeksinde negatif getiriler için kaldıraç etkisinin varlığınıgöstermektedir. Dolayısıyla BIST Sınai endeksinde meydana gelecek negatifşoklar, endeks üzerinde aynı büyüklükteki pozitif şoklardan daha fazla etkiyarattığı söylenebilmektedir.