خصوصیت‌سنجی باطله فلوتاسیون خطوط 5 ،6 و 7 کنسانتره آهن گل‌گهر و امکان‌سنجی پیش‌فرآوری مس و آهن از آن - هادی نقوی; ایمان عتیقی; هادی میرلو; بهمن فرجمند (Muhandisī-i manābi̒-i ma̒danī)
امروزه بازفرآوری باطله کارخانه‌های فرآوری از دیدگاه اقتصادی و مسایل زیست محیطی حائز اهمیت است. هدف از تحقیق حاضر خصوصیت‌سنجی باطله فلوتاسیون خطوط کنسانتره آهن 5، 6 و 7 گل‌گهر و پیش‌فرآوری آن برای جداسازی حداکثری کانی‌های مس و آهن و افزایش عیار آنها است. از اینرو پس از تهیه نمونه معرف؛ آنالیزهای شیمیایی دستگاهی، دانه‌بندی و مطالعات میکروسکوپی بر روی آن انجام گرفت، سپس با استفاده از روش‌های جدایش مغناطیسی و طبقه‌بندی، جداسازی و پرعیارسازی آهن و مس انجام شد. نتایج خصوصیت‌سنجی باطله نشان داد که کانی‌های اصلی آن پیریت، مگنتیت و تالک بوده و عیار آهن و مس به ترتیب 30 و 11/0 درصد است. نتایج آزمایش‌های پیش‌فرآوری نشان داد که با انجام جدایش مغناطیسی در شدت میدان 2000 گوس، عیار آهن در کنسانتره و عیار مس در باطله به ترتیب به 8/47 و 18/0 درصد افزایش یافت. با افزودن یک مرحله طبقه‌بندی و کنار گذاشتن بخش درشت دانه نمونه و سپس انجام جدایش مغناطیسی بر روی بخش ریزدانه (38- میکرون)، عیار آهن و مس به ترتیب در کنسانتره و باطله به 6/53 و 21/0 درصد بهبود پیدا کرد. از اینرو پیش‌فرآوری آهن موجود در باطله فلوتاسیون را بازیابی کرده و آن را به عنوان محصول میانی به مدار تولید کنسانتره آهن باز می‌گرداند. از سوی دیگر، این عملیات با کنار گذاشتن بیش از نیمی از باطله فلوتاسیون و افزایش عیار مس و کاهش عیار آهن در باقی‌مانده آن، مزایای فنی و اقتصادی فراوانی برای فرآیند استحصال مس در مراحل بعدی ایجاد می‌کند.