Ocena jakości życia pacjentów po przebytym zawale mięśnia sercowego - Elżbieta Szudy; Grażyna Chojnacka-Kowalewska (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu)
Wstęp. Zawał mięśnia sercowego, jest dużym zagrożeniem zdrowia i życia wielu Polaków. Choroby układu krążenia w wielu przypadkach doprowadzają do niepełnosprawności a często i śmierci. Chory po zawale mięśnia sercowego powinien wprowadzić kilka zmian dotyczących jego trybu postępowania, ma to również wpływ na jakość życia.