YAKIN İLİŞKİLERDE KISKANÇLIK: AKILCI OLMAYAN İNANÇLAR VE SOSYAL YETKİNLİK BEKLENTİSİ - İbrahim Yerlikaya; Seval Kızıldag Sahın (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Kıskançlık duygusal, sosyal, bilişsel boyutları olan psikolojik bir yapıdır. Bu kavram önem verilen yakın bir ilişkiye özgü duygusal veya kişilerarası bir tehdit olarak ele alınabilir. Bu sebeple, bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin yakın ilişkilerdeki kıskançlığa ilişkin algılarının sosyal ilişkilerindeki yetkinlik beklentisi ve akılcı olmayan inançlar tarafından yordanıp yordanmadığını incelemektir. Araştırmanın örneklemi uygun örnekleme yöntemi ile oluşturulmuştur. Araştırmaya %30,5’i (n=102) erkek ve %69,5’i (n=232) kadın olmak üzere toplam 334 gönüllü üniversite öğrencisi katılmıştır. Araştırmanın verileri Duygusal Kıskançlık Ölçeği Üniversite Öğrencileri Formu, Karşı Cinsle İlişkide Sosyal Yetkinlik Beklentisi Ölçeği, Romantik İlişkilerde Akılcı Olmayan İnançlar Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu ile toplanmıştır. Veriler çoklu regresyon analizi ile test edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, yakın ilişkide ilişkiyi sürdürebilme ve romantik ilişkilerde akılcı olmayan inançlar değişkenleri duygusal kıskançlık algısını anlamlı olarak yordarken; ilişkiyi başlatabilme ve ilişkiyi sonlandırabilme değişkenleri duygusal kıskançlık algısını anlamlı olarak yordamamaktadır. Yakın ilişkiyi başlatma ve sonlandırma değişkenlerinin duygusal kıskançlığın yordayıcısı olmaması bu değişkenlerin daha çok karar niteliğinde bir durum olmaları ile; yakın ilişkiyi sürdürme değişkeninin ise duygusal kıskançlığı yordaması kıskançlığın dinamik süreç yapısı ile açıklanabilir. Aynı zamanda akılcı olmayan inançların duygusal kıskançlığı da yordaması beklenen ve ilgili alan yazınla tutarlı bir bulgudur.