Kırşehir’de XIX. Yüzyılın Sonlarında Sosyo-Kültürel Bakımdan Ailenin Genel Özellikleri 1875 - 1900 - Nurhan Mıstanoğlu (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada 1875 – 1900 yıllarıarasında Kırşehir’de ailenin sosyo-kültürel durumuna ait bazıözellikler, şer’iye sicilleri ışığında incelenmiştir. Kırşehir’de evlenme aşamasında kadının ve erkeğin rızasıgözetilmiş, nikah akdi sırasında kadının mehir hakkıihmal edilmemiştir. İslam hukukunda evlenecek erkeğin, kadına verdiği bedele mehir deniyordu. Mehir,mutlak surette kadının hakkıydı. İncelenen dönemde Kırşehir’de genellikle tek eşle evlilik tercih edilmiştir Ailelerin çocuk sayısıortalaması4’ün altındadır. Çocukların isimleri çoğunlukla İslamî özellik taşımaktadır. Çocukların ve diğer himayeye muhtaç olanların bakımına önem verilmiş; vasî, nâzır ve kayyum seçimine özen gösterilmiştir. Anne-babasıölmüşveya ayrılmışçocuklara 1875-1900 yıllarıarasında genellikle günlük 30-40 para nafaka takdir edilmiş, gerektiğinde bu miktar 60 paraya kadar çıkarılmıştır. Eytam sandıklarıvasıtasıyla hem yetim, gaib ve hastaların mallarıkoruma altına alınmışhem de halkın nakit para ihtiyacıkarşılanmıştır. Boşanmaların genellikle karşılıklıanlaşma ile gerçekleştiği görülmüş; boşanma durumlarında kadının ve çocukların zor durumda kalmamalarıiçin iddet nafakası, çocukların nafakası, annenin çocuklarına bakma hakkıgibi hususlarda çeşitli tedbirler alınmıştır.