Siyah Alaca Buzağıların Doğum Ağırlıklarına Ait Genetik ve Fenotipik Parametre Tahminleri - Neriman Bılgıç; Deniz Alıç (Journal of Agricultural Sciences)
Bu ara şt ı rmada, Siyah Alaca buza ğı lar ı n doğ um a ğı rl ığı na ilişkin genetik ve fenotipik parametre tahminleri yap ı lm ışt ı r. Araşt ı rman ı n verilerini, Polatl ı Tar ı m işletmesinde yeti ştirilen Siyah Alaca ineklerin 1986-1991 y ı llar ı aras ı nda tutulan buza ğı lama kay ı tlar ı oluşturmuştur . Buza ğı lar ı n doğum a ğı rl ığı na, buzağı lama mevsimi, y ı l ve cinsiyet gibi makro çevre faktörlerinin etkileri incelenmi ştir. Ara şt ı rman ı n sonucunda, do ğum ağı rl ığı na ait en küçük kareler ortalamas ı 36.79 ± 0.068 kg olarak bulunmu ştur. Doğ um ağı rl ığı üzerine buza ğı lama mevsimi, y ı l ve cinsiyetin etkisi P< 0.01 istatistik olarak önemli bulunmu ştur. Doğ um ağı rl ığı n ı n kald ı m derecesi 0.07 ± 0.041 ve tekrarlanma derecesi de 0.29 ± 0.036. olarak tahmin edilmi ştir.