Tüketicilerin Hastane Seçiminde Etki Eden Faktörlere İlişkin Algılamaları - Cuma Fidan; Mehmet Erişen; Oğuz Işık (İşletme Bilimi Dergisi)
Bu çalışma tüketicilerin hastane seçiminde etkili olan faktörlere ilişkin algılamalarını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca çalışmada tüketicilerin sosyo-demografik özellikleri ile hastane seçiminde etkili olan faktörlere ilişkin algılamaları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark olup almadığı araştırılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. 15-30 Nisan 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırmanın evrenini Kırıkkale ilinde ikamet eden kişiler oluşturmaktadır. Araştırmada 579 kişiden veri elde edilmiştir. Araştırmada kullanılan ölçeğin genel iç tutarlılık katsayısı 0,816 olarak bulunmuştur.Çalışmadan elde edilen bulgulara göre hastane seçiminde etkili olan faktörlerden en yüksek katılım; hastanenin temizliği (4,47±0,75), kayıt işlemlerinin hızlı ve zamanında yapılması (4,42±0,81), hastanede uzman hekimin bulunması (4,39±0,83) ve hastalık hakkında yeterli bilgilendirilme (4,32±0,81) olarak sıralanmıştır. Tüketicilerin hastane seçiminde etkisinin en az olduğu faktör ise hekim ve hemşirelerin cinsiyeti (2,63±1,50) olarak bulunmuştur.