ПОСТКОЛОНІАЛЬНА МІЖНАРОДНА ТОРГІВЛЯ ЯК ТРИГЕР НЕРІВНОСТІ ТА ПІДРИВУ ГЛОБАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ - Олександр Сохацький (Економіка та суспільство)
У статті показано вплив постколоніальної практики міжнародної торгівлі на економічну нерівність, що в останні роки досягла вражаючих розмірів не тільки у колишніх колоніях, але й у розвинутих країнах Заходу, зокрема США, ставши тригером підриву глобальної безпеки. Використано основні ідеї постколоніального аналізу для критичного осмислення наслідків лібералізації міжнародної торгівлі для безпеки країн, що розвиваються, та в цілому глобальної безпеки. Актуальність цих досліджень загострилася під час російсько-української війни, яку більшість дослідників називають першою колоніальною війною ХХІ століття. Запропоновано міжнародним організаціям, зокрема СОТ, моніторити торговельні угоди щодо недопущення асиметричної односторонньої вигоди розвинутих країн що призводить до поглиблення нерівності.