ТЕОРІЯ ТА ПРАКТИКА ТЬЮТОРСЬКОГО СУПРОВОДУ СОЦІАЛЬНОГО РОЗВИТКУ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ ПРИВАТНИХ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ - М.М. АЛЬОХІН (Вісник Університету імені Альфреда Нобеля. Серія Педагогіка і психология)
Розглянуто питання соціального розвитку дітей соціальних еліт в умовах освітнього середовища початкових класів приватних шкіл, що є частиною диференційованого підходу до освіти. Автор наводить обґрунтування важливості соціального виховання та формування соціальної компетентності молодших школярів в умовах впровадження рекомендацій Ради Європи щодо ключових компетенцій навчання протягом життя, концепції «Нова українська школа» та програми «Нова українська школа у поступі до цінностей». Резюмується, що технологія тьюторського супроводу соціального розвитку молодших школярів є найбільш дійовою у соціальному вихованні здобувачів освіти приватних шкіл. Автором здійснюється аналіз теоретичних підходів до розуміння тьюторської діяльності у вітчизняній науці та педагогічній практиці, аналізуються її складові. Висвітлюються моделі тьюторського супроводу, які реалізуються у приватній школі «Афіни», приватному колегіумі «Олімп», технологічному ліцеї «Ліко», школах мережі приватних закладів освіти «КМДШ». Наводяться приклади індивідуальних та групових методів тьюторського супроводу, дидактичних інструментів фіксації соціального розвитку, які використовуються у ході взаємодії наставника з тьюторантами.