СУЧАСНЕ ТЛУМАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ «ГРОМАДСЬКИЙ ЦЕНТР» - Roman Savchenko (теорія та практика дизайну)
Поняття «громадський центр» у різні часи тлумачилося по-різному, оскільки в кожному історичному періоді громадський центр як такий мав відповідну на той час мету і засоби виконання цієї мети. У статті розглянуто еволюцію формування громадського центру і висвітлено динаміку зміни потреб користувачів. Також часто поняття «громадський центр» ототожнюють із поняттям «громадський простір», що є некоректним і виникає внаслідок нерозуміння різниці цих понять. Мета дослідження полягає в уточненні та актуалізації визначення «громадський центр» у його сучасному розумінні, а також чіткому розрізненні понять «громадський центр» і «громадський простір». Ця робота ставить за мету висвітлити значення громадських центрів у контексті сучасного міста. Дослідження спрямоване на розкриття різноманітних аспектів функціонування громадських центрів, їхнього впливу на соціальну та культурну сфери міста, а також на сталий розвиток місцевої спільноти. Методологія включає аналіз джерел у сфері міського планування, дизайну архітектурного середовища, архітектури, урбаністики, психології, а також вивчення практичного досвіду будівництва та функціонування громадських центрів у містах. У результаті автор пропонує уточнення визначення «громадський центр» у сучасному розумінні, а також чітке розрізнення понять «громадський центр» і «громадський простір». Наукова новизна полягає в актуалізації та уточненні поняття «громадський центр», а також чіткому розрізненні понять «громадський центр» і «громадський простір». Практична значущість полягає у визначенні сучасного тлумачення поняття «громадський центр», що впливає на формування та проєктування громадських центрів міст згідно з актуальними потребами. Результати можуть бути використані для апробації у проєктуванні громадського центру шляхом актуалізації та вдосконалення методів проєктування громадських центрів.