Sulama Şebekelerinde Blaney Criddle ve Penman o Monteith Yöntemlerine Göre Sulama Suyu ihtiyacının Karşılaştırılması - Mevlüt Beyribey; F. Kemal Sönmez; Mehmet Oğuz; Belgin Çakmak (Journal of Agricultural Sciences)
Türkiye kurak ve yar ı kurak bir iklim ku şağı içerisindedir. Bu durum sulaman ı n önemini bir kat daha artt ı rmaktad ı r. Su kaynaklar ı n ı n etkin kullan ı labilmesi ve sulama projelerinin koşullara uygun bir şekilde haz ı rlanabilmesi için bölge koş ullar ı nda yetiştirilen bitkilerin yeti şme devresi boyunca kulland ı klar ı ayl ı k ya da daha k ı sa dönemlere ili şkin su miktar ı n ı n önceden bilinmesi gerekmektedir. Sulama suyu ihtiyac ı n ı n hesaplanmas ı nda esas bitki su tüketiminin belirlenmesidir. Bitki su tüketiminin belirlenmesinde en sa ğl ı kl ı yol doğ rudan ölçme yöntemleri olmas ı na karşı n bu yöntemler pahal ı ve zaman al ı c ı d ı r. Bu nedenle araşt ı rmac ı lar bitki su tüketiminin tahmininde kullan ı labilecek eşitlikler geli ştirmişlerdir. Bu çal ışman ı n amac ı Ülkemizde devlet sulama şebekelerinde Blaney-Criddle USDA-SCS ve Penman-Monteith yöntemlerine göre 1984-1993 y ı llar ı na ilişkin toplam sulama suyu ihtiyac ı n ı hesaplamak ve sonuçlar ı birbiri ile karşı laşt ı rmakt ı r. Bu amaçla 120 sulama şebekesinde sulama suyu ihtiyaçlar ı iki yönteme göre hesaplanm ış , sonuçlara bağı ms ı z iki grup için t-testi uygulanm ış ve incelenen şebekelerin 0/043'ünde farkl ı l ı k önemli bulunmuştur.