Ratzinger, Habermas i Pera o racji publicznej i religii - Peter J. Colosi (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka)
Artykuł poświęcony jest refleksji Józefa Ratzingera/Benedykta XVI, Marcello Pery oraz Jürgena Habermasa dotyczącej uwzględniania teistycznego paradygmatu w nauce. Chociaż powyżsi myśliciele wywodzą się z różnych szkół filozoficznych, to łączy ich wspólne przekonanie, co do faktu, że ateistyczny paradygmat w naukach, szczególnie etyce, prowadzi do redukcjonizmu i w konsekwencji utrudnia autentyczne poznanie. Proponowanym rozwiązaniem tej sytuacji jest postępować zgodnie z zasadą veluti si Deus daretur, a więc tak, jak gdyby Bóg rzeczywiście istniał.