Novosti evropske zakonodaje o zaščiti poskusnih živali - Dragica ORNIK (Acta Agriculturae Slovenica)
Opravljena je bila primerjalna analiza veljavne slovenske zakonodaje s področja zaščite poskusnih živali z direktivo 2010/63/EU. Obveza držav članic je, da prenesejo direktivo v svoj pravni red najkasneje do 10. 11. 2012 in jo začnejo s 1. 1. 2013 uporabljati. Direktiva 2010/63/EU temelji na zahtevi po doslednem upoštevanju načela 3R ali zamenjave, zmanjšanja in izboljšanja pri vzreji, reji in uporabi živali v poskusih. V članku so primerjalno v preglednicah prikazane določbe veljavne slovenske zakonodaje in novosti direktive 2010/63/EU, ki jih bo Republika Slovenija morala vključiti v svoj pravni red. Iz preglednic je razvidno, katerih določil Republiki Sloveniji ni potrebno vključiti v bodočo zakonodajo in že veljavne določbe, ki jih lahko ohrani, saj omogočajo večjo zaščito poskusnih živali.