Amalgam Yüzeyine Uygulanan Farklı Yüzey İşlemlerinin ve Farklı Adeziv Sistemlerinin Ortodontik Amaçlı Molar Tüplerin Bağlanma Dayanımları Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi - Ahmet Ertan Soğancı; Said Karabekiroğlu; Zeliha Bektaş; Merve Gürses; Nimet Ünlü (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Bu araştırmanın amacı,  kumlama, elmas frez ve Er-YAG lazer ile pürüzlendirilmiş farklı amalgam yüzeylerine farklı yapıştırma sistemleri ile yapıştırılmış ortodontik molar tüplerin bağlanma dayanımlarının belirlenmesidir.Gereç ve Yöntemler: Kendiliğinden sertleşen akrilik ile imal edilen 60 kalıpta molar tüpler için standart boşluklar hazırlanıp, amalgam ile doldurulmuştur. Numuneler rastgele yüzey pürüzlendirmesi için 20 parçadan oluşan 3 gruba ayrılmış ve ayrıca 2 farklı yapıştırıcıya göre 2 alt gruba bölünmüştür. 1. grupta yüzeyler elmas frezle, 2. grupta aliminyum oksit tozu ile 3. grupta ise Er-YAG lazer ünitesi ile pürüzlendirilmiştir. Molar tüplerinin bütün gruplardaki amalgam yüzeylerine bağlanması için 2 farklı yapıştırma sistemi uygulanmıştır. Universal test makinesi kullanılarak makaslama kuvveti ile söküm gerçekleştirildi. Bulgular: Ortodontik molar tüplerin, amalgam yüzeylerine bağlanma dayanımı değerlerinde farklı pürüzlendirme yöntemlerine ve 2 farklı yapıştırma sistemine göre istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Sonuçlar: Amalgam yüzeyindeki tüm yüzey pürüzlendirme işlemlerinin, bu çalışmada kullanılan 2 farklı yapıştırma sistemi ile yapıştırılan ortodontik molar tüplerin, tüm gruplarda benzer bağlanma dayanımına sahip olduğu saptanmıştır.Anahtar Kelimeler: Adheziv sistemler, Amalgam, Ortodonti, Er-YAG lazer, Bağlanma dayanımı