Bondeyrkets temporaliteter: Naturtidens livsrytmer og klokketidens krav - Mari Støverud Beitnes; Ann Nilsen (Tidsskrift for Samfunnsforskning)
Usikkerhet i verdenssituasjonen har satt fokus på matforsyning globalt så vel som lokalt på den offentlige politiske dagsordenen. Situasjonen for dem som produserer maten, bøndene, settes dermed i fokus. Denne artikkelen drøfter særegenheter ved bondeyrket i forhold til temporale dimensjoner. Mens kalender- og klokketiden danner standarder for virksomheten i samfunnet generelt som også bønder må forholde seg til, er bondeyrket bundet til naturtiden. Det er preget av krav fra årstidens rytmer for såing og høsting, og fra dyreholdets døgnrytme for fjøsstell. Vår overordnede problemstilling utforsker hvilke utfordringer samfunnets standardtidsstrukturer gir for synkronisering av temporale aspekter ved bønders forhold til naturtiden og bondeyrkets hverdag. Mer spesifikt adresserer vi kjønnede dimensjoner i bondeyrket i forhold til synkronisering av biografisk timing, familietid og samfunnstid innenfor rammene av naturtiden. Med utgangspunkt i en biografisk livsløpstilnærming med fokus på begreper om tid analyserer vi intervjuer med hovedvekt på kvinnelige bønder.