АНАЛІЗ СУЧАСНИХ ТЕНДЕНЦІЙ РОЗВИТКУ РИНКУ ЖИТЛОВОЇ НЕРУХОМОСТІ: ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Ольга Марченко; Роман Коляденко (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена дослідженню сучасних тенденцій вітчизняного ринку житла у довоєнний та воєнний період. Здійснено стислий аналіз обсягів будівельних робіт в Україні за 2020 – 2023 рр., а також кількісних показників житлового фонду України, висвітлено їх динаміку та структуру. Проаналізовано регіональний розподіл нових житлових комплексів, які почали будувати в Україні після 24.02.2024 р. та зміни середньої ціни на квартири на вторинному ринку житла в Україні протягом воєнного періоду. Обґрунтовано перспективні напрямки розвитку будівельної галузі в умовах воєнної агресії, серед яких виділено реконструкцію інфраструктури, переорієнтацію споживчого попиту та залучення інвестицій. Встановлено, що будівельна галузь в Україні під час воєнного стану потребує гнучкості та адаптації до швидкозмінних умов, а успіх її розвитку залежить від здатності передбачати та враховувати вплив багатьох факторів, серед яких ключовими є тривалість та масштаби бойових дій, економічні зміни (як внутрішні, так і міжнародні) та геополітичні фактори. Для забезпечення сталого розвитку будівельної галузі в умовах війни та післявоєнного відновлення необхідне стратегічне планування, що враховує всі можливі сценарії та передбачає ефективні механізми реагування на виклики. Доведено, що попри триваючі військові дії в Україні, ринок житла демонструє ознаки відновлення протягом 2023 року, характеризуючись зростанням в усіх сегментах. Ключовим фактором попиту є готове або майже готове житло, введення в експлуатацію якого очікується протягом року.