ДІАГНОСТИКА ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ КУЛЬТУРИ: МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД - Тетяна Білорус; Марія Фокіна (Економіка та суспільство)
У статті обґрунтовано необхідність проведення діагностики організаційної культури. Проведено аналіз діючих методичних інструментів діагностики, запропонованих зарубіжними і вітчизняними науковцями. Запропоновано авторський методичний підхід оцінювання рівня розвитку організаційної культури за складовими. В основу запропонованого підходу покладено поділ рівні організаційної культури, запропонований Е. Шейном: поверхневий (рівень артефактів), підповерхневий (рівень самоідентифікації) та глибинний (рівень архетипів). Експертним шляхом визначено вагомість кожного рівня та окремих критеріїв в межах рівнів організаційної культури. Рекомендовано використання 5-бальної шкали оцінювання критеріїв. Запропоновано виокремлення чотирьох граничних інтервалів рівня розвитку організаційної культури (низький, середній, підвищений, високий) та надано їх характеристику. Проведено апробацію запропонованого методичного підходу на прикладі підприємства ресторанної сфери.