Sürütme Şeritlerinde Bitki Besin Elementleri Kaybının Onarılmasında Yonga İle Dal–Yaprak Kullanımı - Murat Yıldız; Yılmaz Türk (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışmada, endüstriyel odunhammaddesinin tarım traktörleriyle sürütme şeritleri üzerinde sürütülerekbölmeden çıkarılması sonucunda toprak üstünde bulunan ölü ve diri örtününuzaklaşmasının ve sürütme şeritlerine kesim artıklarının serilmesinin toprağınbesin durumuna etkisi araştırılmıştır. Çalışmaya konu belirlenen sürütmeşeritlerinde toplam 4 adet bloklar oluşturuldu. Her bir bloğa 3 adet yüzeyselakış parseli yerleştirildi. Yüzeysel akış parsellerinden bir tanesi kontrol (K)için boş bırakıldı, diğerlerinde ise yonga (Y) ve dal-yaprak (DY) gibi kesimartıkları (slash) yerleştirildi. Parsellerdekibitki besin elementleri miktarının belirlenmesinde; yağmurla çözülen ve akışageçen katyonların ve anyonların miktarları, araziye gidilerek ölçülmüş veanaliz için su örnekleri alınmıştır. Denemealanlarından toplamda kontrol, yonga ve dal-yaprak parsellerinin her birinden28 adet olmak üzere tamamından 84 adet su örneği alınmıştır. Alınan su örnekleri DÜBİT Araştırma Merkezilaboratuvarında iyon kromatografi (IC) cihazı ile bazı bitki besin elementlerimiktarına ilişkin analizler yapıldı. Çalışma sonucunda, deneme alanlarındakiparsellerde ortalama yüzeysel akış miktarı birbirlerine yakın değerlerdebulunmuştur. Katyonların veanyonların her parsel için ortalama miktarları karşılaştırıldığında Lityum veBromür hariç genel olarak yonga parsellerinde kontrol parsellerine göre1,11-4,5 kat arasında, dal-yaprak parsellerinde ise 1,08-3,46 kat arasında dahafazla olduğubulunmuştur. Bitki besin maddelerine ilişkin yapılan varyans analizisonuçlarına göre; parsellerdeki yüzeysel akış sularında bulunan Magnezyum veFlorür miktarları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık(p lt;0.05) belirlenmiştir. Ancak diğerlerinde istatistiksel olarak anlamlı birfarklılık (p gt;0.05) bulunmamıştır. Ayrıca ibre yapraklı meşcerelere kurulan parsellerdeki bitki besinelementleri miktarları yapraklıya göre daha büyük çıkmıştır.