بررسی مقایسه‌ای استحکام باند سه نوع درمان سطحی رستوریشن‌های زیرکونیا با دو نوع سمان رزینی سلف ادهزیو - مهسا جعفری; منیره نیلی; محمد آذریان (مجله دانشکده دندانپزشکی اصفهان)
مقدمه: استفاده از زیرکونیا در رستوریشن‌های با دوام گامی بلند می‌باشد. باند به زیرکونیا توسط روش‌های معمول به سایر انواع سرامیک امکان‌پذیر نیست. هدف مطالعه، بررسی سه نمونه‌ی آماده‌سازی سطحی زیرکونیا به منظور افزایش استحکام باند می‌باشد.مواد و روش‌ها: در مطالعه‌ی in vitro، ۴۸ دیسک زیرکونیا به ۴ گروه شامل یک گروه شاهد و سه گروه آماده‌سازی سطحی اسید اچ گرم توسط اسید هیدروکلریک، هواسایی توسط ذرات اکسید آلومنیوم ۵۰ میکرون حاوی سیلیکا و تابش لیزر دیود تقسیم شدند.سپس هر گروه به دو زیر گروه بر اساس سمان رزینی (کالیبرا یونیورسال و پاناویا V5) تقسیم شدند. بعد از اعمال پرایمر مخصوص زیرکونیا zprime plus روی نمونه‌ها یک هفته در آب ۳۷ درجه نگهداری و سپس میزان استحکام باند برشی آن‌ها سنجیده شد. در تجزیه و تحلیل پس از کنترل نرمال بودن توزیع خطا با استفاده از آزمون Shapiro-Wilk و همگنی واریانس خطا به وسیله‌ی آزمون Levene، از two way ANOVA و post hoc Bonferroni تحلیل‌ها در سطح خطای پنج درصد استفاده شد.یافته‌ها: طبق نتایج آزمون آنالیز واریانس دوطرفه هر دو اثر روش آماده‌سازی سطح در میانگین استحکام باند زیرکونیا (0/004 = p value) و نوع سمان در میانگین استحکام باند زیرکونیا معنی‌دار بود (0/012 = p value) اثر متقابل روش آماده‌سازی و نوع سمان معنی‌دار نبود (0/802 = p value).نتیجه‌گیری: زیرکونیا برای استحکام باند نیازمند آماده‌سازی سطحی است. در مطالعه‌ی ما مؤثرترین روش در گروه سمان کالیبرا به ترتیب یونیورسال هواسایی و تابش لیزر و در سمان پاناویا V5 تابش لیزر و هواسایی بوده و بطور کلی پاناویا V5 نتایج بهتری نسبت به کالیبرا دارد.