Geografiske forskjeller i uføres dødelighet: Levekår, seleksjon, sosial avstand? - Jon Ivar Elstad (Tidsskrift for Samfunnsforskning)
Geografiske forskjeller i uføres dødelighet: Levekår, seleksjon, sosial avstand? De uføretrygdedes overdødelighet er et sosialpolitisk problem, og helsesvikten som grunnga trygdingen forklarer ikke fullt ut den høye dødeligheten. Artikkelen analyserer den geografiske variasjonen i uføres dødelighet 1993–97 blant 190 000 uføretrygdede, alder 40–66, ved hjelp av flernivåanalyser anvendt på to typer geografiske inndelinger. Dødeligheten blant uføre var særskilt høy for de med lav utdanning og lav inntekt og for de som var uten partner. Dødsrisikoen økte med økende avstand mellom de uføres egen inntekt og inntektsnivået blant ikke-uføre, og dødsrisikoen var høyere i områder med høyere dødelighet i den ikke-uføre befolkningen. En betydelig del av de geografiske forskjellene i uføres dødelighet kunne forklares med geografiske variasjoner i personlige levekårsressurser, samt inntektsulikheten mellom uføre og ikke-uføre og det generelle dødelighetsnivået i området. Analysene viser hvordan sosiale helsedeterminanter på individuelt og kontekstuelt nivå spiller inn på dødelighetsforholdene. Et uventet resultat var at andelen uføretrygdede i området hadde praktisk talt ingen sammenheng med dødeligheten blant de uføretrygdede.