Analiza porównawcza kluczowych rozwiązań w zakresie konsolidacji sprawozdań finansowych zgodnie z MSSF oraz ustawą o rachunkowości - Maciej Gierusz (Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu)
Cel:   Rachunkowość finansowa, a szczególnie jej regulacje w zakresie konsolidacji, są próbą wiernego i rzetelnego odzwierciedlenia skutków transakcji gospodarczych. Podlegają więc ewolucji w miarę coraz lepszego rozumienia istoty ekonomicznej ujmowanych zdarzeń. Głównym celem artykułu jest analiza porównawcza dwóch źródeł regulacji skonsolidowanej sprawozdawczości finansowej, jakimi są MSR/MSSF oraz polskie prawo bilansowe. Cele pomocnicze to prezentacja ewolucji zasad przygotowywania skonsolidowanych sprawozdań finansowych według MSR/MSSF i ustawy o rachunkowości, wskazanie przyczyn wprowadzania zmian oraz krytyczna ocena obowiązujących rozwiązań w kontekście istoty ekonomicznej transakcji gospodarczych.