Обґрунтування напряму вдосконалення системи кисневого живлення екіпажів високоманеврених повітряних суден - В.М. Кривонос; О.А. Хахалкіна; В.В. Білий; В.А. Хахалкіна; Е.О. Гегечкорі (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил)
Запропоновано вдосконалення системи життєзабезпечення екіпажів повітряних суден, з урахуванням недоліків балонної системи кисневого живлення. Аналіз яких дозволив виявити недоліки існуючої системи кисневого живлення, що дає можливість подальшого обґрунтування напрямку удосконалення бортових балонних кисневих систем, за рахунок її заміни на бортовий кисневодобувний пристрій БКДП. Створена модель сучасної безбалонної кисневої системи літака-винищувача. Використання такої моделі надасть можливість виключити залежність обмеженого запасу кисню на борту повітряного судна і, як наслідок, зменшити контроль його витрати під час польоту, також дозволить зменшити вагу та габарити кисневого устаткування. Для інженерно-технічного складу зникне необхідність наземного обслуговування (дозаправки) літаків киснем при високій інтенсивності польотів, а на запасних аеродромах утримувати кисневодобувне обладнання.