Strategie wspierania rozwoju zdolności dzieci z FASD w środowisku rodzinnym – możliwości i dylematy - Monika Kowalska; Agnieszka Kosek (Studia Paedagogica Ignatiana)
Rodzice lub opiekunowie posiadający całkowite lub częściowe prawo do opieki nad dzieckiem ze Spektrum Alkoholowych Zaburzeń Płodu (FASD) są świadkami skomplikowanego i niepowtarzalnego rozwoju dziecka oraz towarzyszami zdobywania przez nie kompetencji w różnych przestrzeniach uczenia się. Celem badań było poznanie opinii tych osób na temat potrzeb i możliwości w zakresie rozwoju zdolności u ich podopiecznych. Dla opisania strategii wspierania dzieci z FASD w rozwijaniu ich zdolności zebrano opinię od 39 rodziców lub opiekunów prawnych. Na podstawie materiału zidentyfikowano kluczowe aspekty wspierania zdolności dzieci z FASD: osobiste zaangażowanie w rozwój zdolności dziecka rodziców i opiekunów, pozytywne wzmocnienia, zapewnienie zaplecza finansowego, wykorzystanie kapitału społecznego i kulturalnego. Respondenci wskazywali także na liczne wyzwania w zakresie opieki i edukacji dzieci z FASD w Polsce, m.in. na niedostateczną wiedzę kadry pedagogicznej na temat trudności i możliwości dzieci z FASD. W perspektywie przeprowadzonej analizy kluczowe wydaje się być zapewnienie opiekunom dzieci odpowiedniego wsparcia, poradnictwa rodzinnego oraz narzędzi, aby świadomie mogli wspierać potencjał swoich wychowanków.