Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Öğrencilerinin Açık Uçlu Deneylere İlişkin Görüşleri: Deney Günlükleri - Ahmet İlhan Şen; Özlem Eryılmaz Muştu; Hülya Ertaş Kılıç (Sakarya University Journal of Education)
Yapılış amaçlarına göre deneyler, kapalı uçlu deneyler, açık uçlu deneyler ve hipotez test etme deneyleri olmak üzere üç ana grupta toplanabilir. Açık uçlu deneylerde öğrenciye sadece kullanılan araç-gereçler ve deneyin amacı verilir. Deneyin aşamaları, deney düzeneğinin kurulması, verilerin toplanması, yorumlanması ve sonuçların bulunması öğrenciye bırakılır. Çalışmada fen bilgisi öğretmenliği lisans öğrencilerinin açık uçlu deneylere ilişkin düşüncelerinin deney günlükleri yardımıyla belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, Fen bilgisi öğretmenliği 2.sınıfta öğrenim görmekte olan 40 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerle 6 hafta süresince geometrik optik konusu ile ilgili açık uçlu deneyler yapılmıştır. Her deney sonrasında öğrencilerden deneye hazırlanma ve deney yapma aşamaları ile ilgili görüşlerini deney günlükleri aracılığı ile ifade etmeleri istenmiştir. Uygulama süreci sonunda 7 öğrenci ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Veriler nitel analiz yapılarak kategorilere ayrılmış ve frekans değerleri elde edilmiştir. Elde edilen bulgulardan öğrencilerin deneyin teorisini anlamakta sıkıntı çekmedikleri, ancak tasarladıkları deneylerin düzeneklerinin kurulmasında, uygulama sırasında özellikle veri almada problem yaşadıkları söylenebilir.