Razlike med spoloma v informacijskem vedenju: iskanje informacij v splošni knjižnici - Dejan Kalabić; Vlasta Zabukovec (Knjižnica)
Izvleček Namen: Informacijsko vedenje zajema človekovo aktivno in pasivno prejemanje informacij, na katero vpliva vrsta dejavnikov. Namen tega prispevka je predstaviti razlike med spoloma v informacijskem vedenju. Metodologija: V raziskavo je bilo vključenih 112 uporabnikov splošne knjižnice, 56 moških in 56 žensk. Uporabljena je bila metoda spletnega anketiranja, rezultati pa so bili analizirani s pomočjo deskriptivne in inferenčne statistike. Rezultati: Ugotovljeno je bilo, da moški pogosteje pripravijo načrt iskanja informacij in dlje časa vztrajajo pri določenem informacijskem viru, medtem ko ženske pri iskanju pogosteje iščejo v sodelovanju in se bolj zanesejo na pomoč knjižničarja. Moški pri začetku iskanja informacij občutijo tudi višjo stopnjo zadovoljstva in se v procesu ocenjujejo za boljše iskalce informacij; tako moški kot ženske pa začnejo informacije iskati po spletu. Omejitve raziskave: Raziskavo bi bilo treba še razširiti in vključiti uporabnike različnih starostnih skupin. Izvirnost/uporabnost raziskave: Razprava je usmerjena v iskanje priložnosti za splošne knjižnice v smislu pridobivanja novih uporabnikov in personalizacije storitev.