«Sisabahkkemat eai leat nohkan»: Pragmáhtalaš lahkoneapmi sámi estetihkkii ja kritihkkii nuoraid girjeságastallamiid bokte - Saia Marilena Stueng (Sámi dieđalaš áigečála)
Dát dutkan guorahallá sámi girjjálašvuođa vuostáiváldima empiriija sámi estetihka teoriijaiguin: Dåajmijes vuekie (Kappfjell & Gaski 2018), sámi pragmáhtalaš estetihkka, ja teoriijain ahte sámi girječállit ofelastet lohkkiid ođđa sámi boahtteáiggi višuvnnaide (Kuokkanen 2004). Dutkanmateriálan leat vihtta sámi vuoigŋaduoji vuostáiváldima almmuhuvvon Girjemiella-podcastas (2020), mas ávkkálašvuohta, álki lohkat ja áddehahtti girjjit bajiduvvojit. Jan Mukařovský (1977b (1943)) estehtalaš doaimmat leat vuostáiváldimiid ja árvvoštallamiid guorahallanmetoda vuođđun. Vuostáiváldit oaivvildit ahte áddehahtti ja vuohkkaseamos vuoigŋaduojit ožžot eanemus doaimmaid árvvoštallamiin, ja dan láhkai maiddái nákcejit ofelastit vuostáiváldi ávkkástallat vuoigŋadujiid. Dán artihkkalis evttohan ahte sámi vuoigŋadujiid kvalitehta lea čadnon praktihkalašvuhtii ja pragmáhtalašvuhtii iešmearrideami guvlui.