Son İlhanlı Toga Timur Han ve Varisleri - Leyla Özer (Tarih ve Tarihçi)
Sultan Ebû Sa’îd Bahadır Han’ın 736/1335 yılında vefatının ardından taht mücadelelerine sahne olan İlhanlı merkezli saray siyaseti, başta Toga Timur Han olmak üzere halefleri nezdinde büyük kargaşalara sebebiyet vermiştir. Nitekim Sultan Ebû Sa’îd Bahadır Han, arkasında ne bir erkek kardeş ne de bir erkek evlat bırakmıştır. Bu durum İlhanlı sarayında büyük bir otorite boşluğu yarattığı gibi yaşanacak olan mücadeleleri de iyiden iyiye arttırmıştır. Her ne kadar Hülâgû Han soyundan gelen kimseler yerel emirlerin desteğiyle bir süre yönetimde söz sahibi olmuşlarsa da, bu durum uzun sürmemiş, destekleyicilerinin kuklası olarak kullanılmaktan öteye gidememişlerdir. Cürcân’da yaşayan ve Cengiz Han’ın kardeşi Cuci Kasar’ın soyundan gelen Toga Timur Han’da bu mücadelelerin içerisinde yer almış, başarısız birkaç teşebbüsün ardından Mâzenderan ve Horasan’ın bir kısmında İlhanlı varlığını sürdürmeye muvaffak olabilmiştir.