Constitutional values and legal regulation of labor relations - Natalia SCIUCHINA (Revista Naţională de Drept)
Articolul examinează aspecte individuale ale influenței principiilor și prevederilor constituționale ca și garanții de implementare a drepturilor omului, asupra legislației actuale a muncii. În baza înțelegerii constituționale și juridice a valorilor se determină trăsăturile conținutului normelor de garanție din Constituția Republicii Moldova și o comparație a normelor, valorilor și principiilor constituționale. Pe această bază, se analizează conținutul legislației muncii, inclusiv normele Codului muncii al Republicii Moldova, care stipulează principiile reglementării legale a raporturilor de muncă. Valorile constituționale sunt considerate și în interdependență cu conținutul normelor individuale ale standardelor europene și internaționale, ce reglementează drepturile omului cu privire la muncă. Se formulează o serie de concluzii referitor la importanța luării în considerare a valorilor constituționale în elaborarea regulilor în domeniul muncii și a protecției muncii. Au fost făcute propuneri de îmbunătățire a eficienței legislației actuale, ținând cont de influența normelor și valorilor constituționale asupra legislației sectoriale a muncii.