DİYARBAKIR ZİYA GÖKALP YAZMA ESER KÜTÜPHANESİNDEKİ NAHİV İLMİNE DAİR YAZMA ESERLER BİBLİYOGRAFYASI / SYNTAX MANUSCRIPTS BIBLIOGRAPHY IN DIYARBAKIR ZIYA GÖKALP MUNUSCRIPT LIBRARY - Rıfat IŞIK (Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi)
Kültürümüzün, tarihimizin ve geleneğimizin hem temel hem de öz kaynakları olan el yazması eserler, tarihi, sanatsal ve edebi olmaları bakımından çok büyük bir öneme haizdirler. Hz. ‘Osman’ın Kur’ân-ı Kerîm’i istinsah ettirmesiyle başlayan İslâm yazmacılığı, hadis, fıkıh, tefsir, tıp, dil, edebiyat ve şiir gibi ilim dallarında yazılan eserlerle yayılarak bugüne dek bize ait bir dünya inşa etmişlerdir. Bu kıymete binaen keşfedilmeyi bekleyen çeşitli alanlardaki pek çok yazma eserimiz gün yüzüne çıkarılmayı beklerken, yazmacılık tavsifi görevinin sahip olduğu büyük önem de ortadadır. Bundan dolayı bizler bu çalışmamızda, bibliyografya alanına mütevazı bir katkı sağlamak maksadıyla Diyarbakır Ziya Gökalp Yazma Eser Kütüphanesinde bulunan nahiv ilmine dair 151 eserin tasnif ve tanzimini yapmaya gayret gösterdik. Çalışmamızın giriş bölümünde yazma eserlerin tarihi hakkında genel bir bilgi verdikten sonra sırasıyla yazmaların bulunduğu kütüphanenin tarihçesi ve nahiv konulu eserler hakkında bilgi verdik.