Non fiction у сучасній літературі: перевага чи недолік? (На матеріалі творів Б.Гуменюка «Блокпост», М.Матіос «Приватний щоденник...», Н.Розлуцького «Нотатки мобілізованого») - Nina Gerasymenko (Lìteraturnij Proces: Metodologìâ, Ìmena, Tendencìï)
Стаття присвячена проблемі нон-фікшн у сучасній українській літературі. Авторка, на матеріалі книжок вітчизняних письменників про Революцію Гідності та війну на Сході, зокрема творів Б.Гуменюка, М.Матіос, Н.Розлуцького та ін., розглядає літературу факту як окремий різновид сучасної літератури, аналізує її особливості у контексті видань схожої тематики, задля подальшого послідовного «вписування» поняття в новітню літературознавчу парадигму. Такі еклектичні за жанром твори з’явилися в масиві воєнної прози найпершими, однак досі є одним із найзатребуваніших авторами і соціумом видань. Також у матеріалі переконливо доведено, що сьогоденна перевага документалістики над белетристикою не ґандж, а прикмета новітньої літератури.