Okul Öncesi Eğitim Programlarında Sosyal Bilgiler: Amerika Birleşik Devletleri - İlayda Kimzan; Semiha Yüksek Usta (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Araştırmada Amerika Birleşik Devletleri Eyaletlerinin okul öncesi eğitim programlarında yer verdikleri sosyal bilgiler (tarih, coğrafya, ekonomi, vatandaşlık) kazanımlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Veri toplama yöntemi olarak doküman analizinin kullanıldığı bu nitel araştırmanın çalışma grubuna dahil edilen eyaletler ölçüt örneklem yoluyla belirlenmiştir. Ülkenin 50 eyaleti arasından İnsani Gelişme Endeksi (İGE) (2018) verilerine göre en yüksek ortalamaya sahip 10 eyaletin okul öncesi eğitim programlarının sosyal bilgiler kazanımları incelenmiştir. Veriler içerik analizi yoluyla analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, okul öncesi coğrafyada harita ve küre gibi temsillerin kullanımı, ev okul gibi tanıdık yerlerin özellikleri, kültürel özellikler ve farklı kültürlere yönelik kazanımların ön planda tutulduğu görülmüştür. Tarih temasında geçmiş ve günümüz arasında kıyaslamalar yapmaya ve ulusal geleneksel kutlamalara ağırlıklı olarak yer verilmektedir. Ekonomi temasında ise ekonomiye dair temel kavramlar ve meslekler gibi topluluk yardımcıları hakkında kazanımlar öne çıkmaktadır Son olarak Vatandaşlık temasında okul öncesi için demokratik süreçlere aktif katılımın ve topluluk kurallarının sıklıkla yer verilen kazanımlar olduğu görülmüştür. Türkiye’de uygulanan Okul Öncesi Eğitim Programının güncelleme ve genişletilmesine yönelik çalışmalar yapıldığı takdirde mevcut araştırma, bu anlamda araştırmacılara bilimsel dayanak sağlaması açısından öngörü ve önem taşımaktadır.