РОЛЬ АНАЛІТИКО-ІНСТРУМЕНТАЛЬНИХ ЗАСОБІВ В ПРОГНОЗУВАННІ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ЗРОСТАЮЧОЇ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - Едуард Харченко (Економіка та суспільство)
Стаття спрямована на висвітлення ролі аналітично-інструментальних засобів прогнозування розвитку сучасного підприємства. В ході дослідження автором проведено систематизацію можливостей використання аналітично-інструментальних засобів у прогнозуванні розвитку підприємства, а також визначено їх основні переваги і недоліки. В дослідженні визначено види існуючих аналітично-інструментальних засобів та надано їх системну характеристику. Проаналізовано такі методи, як моделі прогнозування на основі великих даних, бізнес-аналітика, аналітика даних на основі штучного інтелекту, прогнозування на основі сценаріїв, експертні системи, когнітивна аналітика, аналіз фінансових ризиків, оптимізаційні моделі, системи підтримки прийняття рішень, аналіз інвестиційної привабливості. Також автором окреслено основні тенденції подальшого розвитку аналітично-інструментальних засобів у контексті цифровізації, враховуючи вплив технологічних інновацій на ефективність прогнозування розвитку підприємств.