Yurtdışındaki Türk Çocuklarının Anadili Sorunu - İclal Ergenç (Dilbilim Araştırmaları Dergisi)
Bireyin önce yakın aile çevresinden daha sonra ilişkili olduğu çevrelerden öğrendiği, bilinçaltına inen ve onun toplumla en güçlü bağlarını oluşturan dil (Aksan 1975:426) olarak tanımlanan anadilinin önemi yadsınamaz. Anadili, onu kullanan bireyler arasında oluşturduğu paylaşma duygusu ve sevgi bağlarıyla, toplumsal yaşayış için çok gerekli olan güven duygusunun da kaynağıdır. Küçük yaşlardan başlayarak benimsenen anadilinin işleyiş ve kuruluş düzeni, insanın düşünsel yaşamına yön vermesinin, bir başka deyişle düşünme yeteneğini geliştirebilmesinin önkoşuludur diyebiliriz. Kişinin sağlıklı düşünmesi, dış evrende olup bitenleri doğru anlaması, bunlar üzerinde yeni görüşler oluşturması, bu düzeni iyi kavramasına bağlıdır.