Okul Öncesi Çocuğu Olan Annelerin Emzik Kullanımı Hakkında Bilgi Ve Tutumlarının Değerlendirilmesi - Zeynep Kaya; Emine Şen Tunç (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, okul öncesi çocuğu olan annelerin emzik kullanımı konusundaki bilgi ve tutumlarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Çocuklarının diş problemleri için çocuk diş hekimliği kliniğine başvuran 143 anneye yarı yapılandırılmış anket uygulandı. Sosyodemografik verilerin yanı sıra emzik kullanımına başlama yaşı ve süresi, nedenleri, temizleme yöntemi, emzik seçimini etkileyen faktörler ve emziğin zararlarına yönelik konuları içeren 31 soruluk anket formunun anneler tarafından doldurulması istendi. Verilerin dağılımında frekans analizi, istatistiksel değerlendirmede ise Ki-Kare testi kullanıldı. Bulgular: Annelerin çoğu (% 51,7) bebeğin doğumunu takip eden ilk ayda emzik kullanımına başladığını, % 39,2’si emzik kullanım sebebinin çocuğun uykuya dalmasını kolaylaştırmak olduğunu belirtti. Emziğin en sık gece uykuya dalarken kullanıldığı (% 60,7) tespit edildi. Annelerin büyük kısmı (% 85,7) emziğin zararlı etkileri olduğunu onaylamakta ve bu annelerin % 50’si emziğin konuşma gecikmesine, % 41,3’ü ise dişlerin ileride konumlanmasına sebep olabileceğini düşünmektedir. Sonuç: Annelerin emzik kullanımının zararları etkileri hakkında bilgi sahibi olduğu, fakat emziklerin türleri ve temizlenmesi konularında yeterli bilgiye sahip olmadıkları tespit edildi. Çocukların diş ve genel sağlığına büyük etkisi olabilen emziğin doğru kullanımı hakkında ebeveynlerin bilgilendirilmesi gerektiği düşünüldü.