Uvod v tematski blok "Prispevki k teoriji novomedijske umetnosti" - Maja Murnik (Amfiteater)
V zadnjih dvajsetih letih v slovenskem kulturnem prostoru glede vprašanj tehnologije in novih medijev ni (več) zaznati pretiranega navdušenja, še dlje, v javnem diskurzu in med družboslovci ter humanisti je pogosto čutiti celo odpor in slabo artikulirano kritiko teh vprašanj, še posebej, ko beseda nanese na umetnost novih medijev in tehnokulturo. Pojavljajo se recimo mnenja, da je bila tehnologija oblikovana zato in tako, da služi nemotenemu pretoku kapitala in s tem prispeva h krepitvi kolonialnih in izkoriščevalskih razmerij v družbi.