Niezwykła podróż w świat z pozoru znany - Beata Zatońska (Kwartalnik Filmowy)
W książce Iwony Kolasińskiej Kobieta i demony. O widzu horroru filmowego znajdziemy wnikliwą analizę roli kobiety w horrorze filmowym. W pierwszej części publikacji autorka skupia się na klasycznych produkcjach i dowodzi, że to właśnie kobieta, pozornie postać pierwszoplanowa, ogniskuje emocje widza i stanowi oś akcji. W drugiej części Kolasińska przygląda się filmom, które stawiają kobietę w centrum opowieści. Autorka odwołuje się także do teorii kina gatunkowego, psychoanalizy, a przede wszystkim do feministycznego modelu interpretacji dzieła filmowego.