Regionalny transfer wiedzy — perspektywa województwa opolskiego - Małgorzata Adamska (Barometr Regionalny)
W artykule omówiona została efektywność systemu zarządzania wiedzą będąca wynikiem sprawnego transferu wiedzy w otoczeniu rynkowym, w tym przypadku pomiędzy instytucjami naukowymi oraz instytucjami i przedsiębiorstwami regionu (województwa) opolskiego. Staranna analiza literaturowa, dotychczasowe doświadczenia oraz wyniki badań zrealizowanych w ramach projektu Know how — efektywna komunikacja w regionalnym transferze wiedzy, umożliwiły sformułowanie a przede wszystkim zrozumienie oczekiwań „biorców” wiedzy, co do realizacji i przedmiotu procesu zarządzania i transferu wiedzy.