Molla Halil Siirdî’nin Tasavvufi Yönü - Abdurrezzak Evrensel (TSBS Bildiriler Dergisi)
Molla Halil Siirdî, 1750 1843 yılları arasında yaşamış bir Osmanlı âlimidir. Molla Halil, medrese geleneğince bilinen ve eserleri okunan bir âlimdir. Yaşamı süresince medresede talebe yetiştirmiş ve ilme hizmet etmiştir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yeralan medreselerde bilinen bir isimdir. Farklı ilimlere dair eserleri ve temel dinî meselelerle ilgili fikirleri bulunmaktadır. Siirdî, kırâat ve tecvid ilimlerini inceleme hususlarında ön plana çıkmıştır. Siirdî’nin kitaplarının bir kısmı bölge medreselerinde geçmişten günümüze ders kitabı olarak okutulmaktadır. Kitaplarının bir kısmı ise medrese hocalarının başucu kitabı olarak raflarda yerini almıştır. Bu çalışmada, Siirdî’nin tasavvufi görüşleri ele alınmakta ve tasavvuf alanına katkıları tespit edilmeye çalışılmaktadır. Araştırmanın amacı, onun tasavvufi görüşlerinin mevcut eserlerinin değerlendirilmesi ile ortaya çıkarılmasıdır. Bu şekliyle çalışma, onun tasavvufi düşüncelerinin daha da iyi anlaşılmasını hedeflenmektedir. Siirdî’nin tasavvufi kavram ve anlayışının incelendiği bu çalışmada, genel olarak sosyal bilimlerin özelde ise tasavvuf bilim dalının yöntemleri kullanılmıştır. Çalışma ile Siirdî’nin mürşid, seyru sülûk, rü’yetullah, insanı kâmil ve takva kavramlarına yüklediği anlamlar tespit edilerek günümüz Türkçesine aktarılmıştır.