Концептуальні засади відносин Румунії з Європейськими Співтовариствами (1980 – початок 1990-х рр.) - Любов Мельничук (Історико-політичні проблеми сучасного світу)
Автор статті досліджує поглиблення відносин Румунії з Європейськими Співтовариствами протягом 1980-х років до початку 1990-х рр.. Встановлено, що поглиблення та розвиток стосунків з ЄЕС вплинули на Румунію неоднозначно, проте, загалом на початку 1980-х рр. сприяли її економічному піднесенню. Покращення взаємин з ЄЕС також уможливило проведення політики інтенсивної індустріалізації СРР, яку проводив Н.Чаушеску з метою перетворення Румунії на потужну державу регіону. Доведено, що загроза втручання у внутрішні справи, з огляду на неплатоспроможність Румунії, обумовила проведення Бухарестом з 1982 р. політики жорсткої економії задля дострокового погашення боргів. Зроблено висновок, що хоч Румунія звільнилася від фінансових зобов’язань у 1989 р., однак ігнорування потреб внутрішнього ринку поставило румунське суспільство на межу бідності та гуманітарної катастрофи, що створило передумови повалення режиму Н.Чаушеску.