Gir forhåndsstemmer en god prognose for valgdeltakelse ved lokalvalg? - Jonas Stein (Norsk Statsvitenskapelig Tidsskrift)
Hvert år får norsk offentlighet informasjon om forhåndsstemmer i hver enkelt kommune før selve valgdagen. Det er imidlertid litt usikkert hva denne informasjonen kan brukes til? Høyt antall forhåndsstemmer i seg selv gir ingen prognose på nasjonalt nivå for om det blir høy eller lav valgdeltakelse. Over tidsrommet fra 1975 til 2019 har andelen forhåndsstemmer økt, mens den samlede valgdeltakelsen har gått ned. Imidlertid, gjennom å bruke 5 126 lokalvalg i Norge fra 1975 til 2019 avholdt ved tolv ulike anledninger, viser denne forskningskommentaren at endringer i andel forhåndsstemmer på lokalt nivå (i en kommune) gir en god prognose for endringer i valgdeltakelse i kommunen. På lokalt nivå kan forhåndsstemmer i en kommune være nyttig som en temperaturmåler for aktører (media, statsvitere og beslutningstakere) for å gi en prognose på den lokale valgdeltakelsen. Funnene indikerer også viktigheten av arbeidet med å tilrettelegge for forhåndsstemmer lokalt.