Kirjeldamisest lavastamiseni. Loovuurimuslik vaade / From Describing to Staging: A Practice-as-Research Look - Karl Saks; Hedi-Liis Toome; Anu Sööt; Ele Viskus (Methis: Studia Humaniora Estonica)
Teesid: Käesolev artikkel tutvustab TÜ Viljandi kultuuriakadeemias etenduskunstide õppekava lavastaja eriala üliõpilastega läbiviidud loovuurimuslikku projekti, mille eesmärk oli luua ja katsetada erisuguseid kujutlusvõimet käivitavaid ülesandeid. Lähtuti hüpoteesist, et ekfraasi ning hõreda ja tiheda kirjelduse kasutamine tekitab üliõpilastel uusi kompositsioonilisi ideid ja võimaldab neil jõuda oma loomingus uute töövõteteni. Uurimus kinnitas, et teistest uurimuslikest praktikatest pärit meetodite rakendamine etenduskunstide kontekstis on viljakas ning üliõpilased kasutasid kirjeldamist nii lavastusprotsessi ettevalmistamisel kui ka lavastuses endas. Projekti lõppedes võib väita, et õppeprotsessi käigus selgines mudel, mis on potentsiaalselt universaalne, korratav ja kasutatav.