Особливості клінічної симптоматики та можливості ранньої діагностики гострого панкреатиту у вагітних - M.I. Kravtsiv; Ya.P. Feleshtynskyi; T.P. Pavliv; M.O. Dudchenko; A.V. Melnyk; G.M. Mazur; Ya.M. Pashinskyi; N.V. Tytarenko (Український журнал Перинатологія і педіатрія)
Традиційні методи діагностики гострого панкреатиту (ГП) у вагітних не відрізняються від діагностичних критеріїв у невагітній популяції. Натомість фізіологічні зміни під час вагітності та схожість клінічних проявів захворювання з низкою ускладнень перебігу вагітності асоціюються з труднощами діагностування, пізнім встановленням діагнозу та погіршенням результатів лікування.